BORA – perfekcyjny, funkcjonalny i estetyczny okap kuchenny

Czy zastanawiało Was kiedykolwiek, na ile sprawna jest wentylacja w Waszej kuchni? Czy dobrze pracujący wyciąg pozwala roznosić się zapachom po całym domu? Czy po każdym gotowaniu ubrania muszą nasiąkać zapachem ostatnio smażonej potrawy? Zapewne już domyślacie się, jaka jest odpowiedź na te pytania. Sprawny okap to nie tylko niesamowita wygoda podczas przygotowania posiłków, ale przede wszystkim codzienny komfort funkcjonowania w pomieszczeniach kilka godzin po zakończeniu gotowania.

Open planned kitchens – kuchnie otwarte na salon

„Open planned kitchens” – kuchnie otwarte na salon, z centralnie umieszczoną wyspą kuchenną, są najpopularniejszym trendem w projektowaniu wnętrz w ostatniej dekadzie. Zabudowa kuchenna staje się coraz bardziej meblem „salonowym”. Przy tego typu założeniach dwa, a czasem nawet trzy pomieszczenia – jeżeli dorzucimy do salonu jadalnię – stają się jedną przestrzenią. Być może nie wszystkim z nas będą przeszkadzały unoszące się po obiedzie zapachy, jednak trzeba zdać sobie sprawę, że tak samo jak wnikają one w nasze ubrania czy włosy, w taki sam sposób wnikają w strukturę mebli, tapet, zasłon, dywanów etc.

Oprócz zapachu, który jest przenoszony w drobinkach tłuszczu, przy każdym gotowaniu wysyłamy w powietrze bardzo duże ilości pary wodnej, która po pewnym czasie skrapla się i osiada na wszystkim co znajduje się w danej przestrzeni

Oprócz zapachu (który jest przenoszony w drobinkach tłuszczu!) przy każdym gotowaniu wysyłamy w powietrze bardzo duże ilości pary wodnej, która po pewnym czasie skrapla się i, jak się pewnie domyślacie, również osiada na wszystkim, co znajduje się w danej przestrzeni. Poza wydajnością wyciągu mamy też kwestię estetyki – czyli wybór formy okapu, która zawiśnie pomiędzy naszymi szafkami lub nad wyspą kuchenną. Na rynku mamy dostępnych mnóstwo form i wykończeń okapów wiszących. Są jednak przestrzenie, do których okap nie pasuje. Czasem chcielibyśmy pozostawić pustą przestrzeń nad wyspą, bez zwisającego z sufitu urządzenia. Tak aby kuchnia, która stała się częścią salonu i nie „odstawała” od reszty wnętrza.

Okap, którego nie widać.

Mamy więc XXI wiek i wciąż niespełniające naszych wymagań okapy: hałaśliwe, mało efektywne i zakłócające widok. Dodatkowo uniemożliwiające swobodne planowanie przestrzeni w kuchni. Jak sprostać takim oczekiwaniom?

Powyższymi kwestiami postanowił zająć się… stolarz produkujący kuchnie:) Słyszał on wielokrotnie od swoich klientów, że są zachwyceni meblami kuchennymi, ale nie podoba im się wiszący nad wyspą wyciąg. Poświęcił więc czas, aby własnoręcznie (ponieważ jego firma była jednoosobowa), stworzyć prototyp wentylacji umieszczonej w blacie. Najważniejszym zagadnieniem było stworzeni, na pierwszy rzut oka zupełnie niewidocznego, ale wydajnego systemu. Kolejną kwestią stało się wyciszenie dźwięków, dlatego też wyposażył swój okap w „tłumik”. Ostatnią kwestią były filtry, które pochłaniają nie tylko zapach, ale i wilgoć z powietrza.

Człowiek ten nazywa się Willi Bruckbauer i jest założycielem firmy BORA, która aktualnie sprzedaje swoje okapy w 17 krajach na całym świecie 🙂

Jak działa okap w blacie?

Opary i zapachy zasysane są tam, gdzie powstają, czyli bezpośrednio znad garnka, patelni czy grilla. System wentylacji nie pozwala, aby unosiły się do góry i rozprzestrzeniały po pomieszczeniu. Zasada ta działa dzięki wykorzystaniu fizycznych cech powietrza. Zasysane przez wyciąg powietrze jest szybsze od swobodnie wznoszących się oparów. Zachęcam do obejrzenia filmiku poniżej.

Mechanizm umieszczony został wewnątrz szafek kuchennych, pod płytą kuchenną. Zajmuje on jednak na tyle mało miejsca, że w szafce możemy wykonać szuflady.

Zalety wyciągów BORA:

        • 100% wydajność (pochłanianie zapachów, wilgoci, tłuszczu)
        • cicha praca ( dla porównania pochłaniacz jest cichszy niż odgłosy smażonych steków)
        • okap nie znajduje się w okolicach głowy ( uszu), mniejsza urazowość i narażenie na szum
        • łatwość w utrzymaniu (wszystkie elementy pochłaniacza na których osiada tłuszcz, po każdym smażeniu możemy umyć w zmywarce)
        • estetyka i dowolność planowania (brak wiszącego elementu tuż nad wyspą/pomiędzy szafkami)
        • nie ma potrzeby uruchamiania okapu przed rozpoczęciem gotowania aby wywołać ruch powietrza
        • nie ma potrzeby aby pozostawiać okap włączony po gotowaniu aby oczyścić powietrze
        • wykończenie ze stali nierdzewnej

Główne wejście do siedziby i showroomu BORA w Bawarii.

Mimo, że minęło już kilka miesięcy od naszej wizyty w siedzibie BORA w Bawarii, nadal pozostajemy pod ogromnym wrażeniem innowacyjności i funkcjonalności rozwiązań tej firmy. Poniżej kilka zdjęć z naszego szkolenia.

Jeśli zainteresowały Cię okapy BORA, masz pytania, chcesz aby taki okap znalazł się w Twojej kuchni – napisz do nas > kontakt@plendanilow.pl

BORA prężnie współpracuje z nasza ulubioną marką kuchni – bulthaup. Właśnie w tych nowoczesnych, minimalistycznych kuchniach okapy BORA prezentują się najlepiej.

kuchnia bulthaup + wyciąg BORA

kuchnia bulthaup + wyciąg BORA

Płaty łososia smażone na teppanyaki, pomiędzy nimi wyciąg BORA.

Płaty łososia smażone na teppan yaki, pomiędzy nimi wyciąg BORA.

Przebywałyśmy w pomieszczeniu, gdzie przez kilka godzin smażone były ryby i steki z czosnkiem. Żadna z nas nie odczuła dyskomfortu z powodu ubrań przesiąkniętych nieprzyjemnym zapachem.

Stojąc w tak bliskiej odległości nie byłyśmy w stanie poczuć żadnych zapachów, dopiero pochylenie się nad samą potrawą pozwalało poczuć jej aromat.

Stojąc w tak bliskiej odległości nie byłyśmy w stanie poczuć żadnych zapachów. Dopiero pochylenie się nad samą potrawą pozwalało poczuć jej aromat.

Nieziemsko pyszny efekt pieczenia steków na teppanyaki!

Nieziemsko pyszny efekt pieczenia steków na teppanyaki!

Teppa yaki – oprócz okapów BORAma w swojej ofercie płyty indukcyjne, gazowe, woki i właśnie fantastyczny teppan yaki!

Deser Keiserschmarnn przygotowany na teppanyaki BORA.